Cultura

Arbolí és un municipi amb una comunitat engrescada i activa, que gaudeix d’ella mateixa i de l’entorn. Al poble hi predomina el silenci, la tranquil·litat i la vida social en comunitat. És un micropoble de Muntanya que reivindica la qualitat i  singularitat cultural.

El 2016 es va crear l’Associació Cultural La Devesa que dinamitza la cultura i els actes festius al municipi. Promociona concerts en directe i de qualitat de diferents estils i per tots els públics, a part de petites activitats com sopars i àpats populars, concursos gastronòmics, el cinema a la fresca als estius, La Música a la Font al Setembre, entre d’altres. Fins ara ha produït també i de manera bianual activitats com “El Tukanpolen - Música i natura” i la “Fira Rural” amb concurs de gossos de caça i paradetes d’artesans/es.

La Festa Major, durant el primer cap de setmana d’Octubre, és la festassa més grossa del poble, amb dos dies plens d’activitats per la canalla, joves i grans. Per la Festa Major, Arbolí s’omple de color i ballaruca, de jocs i de bon ambient. La Festa de Sant Pau, el diumenge després del 15 de gener, és la Festa Major d’Hivern, amb un esmorzar popular a l’ermita de Sant Pau i una actuació en directe a la mateixa ermita. La jornada arreplega veïns i veïnes de pobles del voltant, molts d’elles i elles que van caminant. El primer dissabte després del 15 d’agost te lloc la Paella d’estiu.

Des de fa uns anys Arbolí també celebra amb força La Castanyada, el 31 d’Octubre. Al 2016 s’hi va fer un concert de Rumba amb “Joan Garriga”, al 2017 van actuar “Balkan Paradise Orkestra”. Des de 2018 i durant 3 edicions s’hi ha programat actuacions dins del Festival Terrer del Priorat. Han passat per Arbolí el grup tortosí de “Solk”, la formació de veu polifònica “Muom” i l’artista menorquina “Anna Ferrer”.

A part del tret musical i festiu, Arbolí també està configurat per altres entitats i col·lectius que aporten la seva visió, activitats i maneres de fer al poble. És el cas de l’Associació de Famílies “La Muntanya” que vetlla perquè els infants i la canalla tinguin el seu espai amb activitats com la “Jugoteca”, els casals d’estiu i un espai pels nens/es a l’Escoleta. També creen activitats dirigides a famílies i educadors/es com el cicle “Amor i Límits” (2023) amb el terapeuta i educador Guillem Massot. Al desembre 2022 l’associació va produir el 1r Festival “La Muntanya” amb el grup de música “2 princeses barbudes” que es preveu que segueixi en properes edicions. A l’espai de l’Escoleta també s’hi fa ioga un dia a la setmana amb l’associació “Ioga i Natura Montsant”.

Puntualment, s’hi fan altres activitats organitzades per col·lectius del poble i per entitats i empreses que treballen al municipi com A3P (Arbolí Trespins) des d’on dos joves d’Arbolí creen colònies d’estiu i colònies de caps de setmana a les Muntanyes del Baix Camp. L’Associació Trespeus que des de 2021 gestiona la botiga del poble amb el projecte de “Liana” i crea activitats amb artesans/es del territori al municipi. Els establiments del poble com l’Hostalet o El Refugi que puntualment produeixen esdeveniments i/o activitats. I la ciutadania que per moments s’engresca amb iniciatives pròpies.

 

Subscriure a