Municipi

Arbolí és un municipi de la comarca del Baix Camp des de 1990. Abans pertanyia a la comarca del Priorat que va canviar-se per facilitats de gestió administrativa.  Dins del terme municipal hi ha el llogaret de Gallicant.

El terme municipal comprèn uns 21 km² d'extensió i es troba a l'extrem sud-oest de les Muntanyes de Prades. El terme és força accidentat i té un caràcter trencat, drenat gairebé de manera exclusiva pel barranc d'Arbolí, afluent al riu de Siurana, també anomenat de les Moreres. Una petita part veu del riu del Gorg. Gairebé la totalitat del municipi forma part de la subconca de Siurana. El riu d’Arbolí pertany en una part a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i en altre a l’Agència Catalana de l’Aigua.

El poble es troba a 714 metres d'altitud i depassa els 1.000 m al Puig de Gallicant (1.008 m). El terme d'Arbolí està inclòs com a Pla d'Espai d'Interès Natural (PEIN) i Xarxa Natura 2000, i forma part dels 22 municipis que preveu el projecte de Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

Arbolí és actualment l'únic nucli de població. La resta d'habitants es reparteix de forma disseminada pel terme, majoritàriament a les proximitats de les principals vies de comunicació i a la Vall d'Arbolí. El llogaret de Gallicant no hi viu ningú des de fa anys i ara n'és propietat una societat privada que impulsa un projecte de regeneració i sostenibilitat.

El coll d'Alforja, que forma la partió entre les comarques del Baix Camp i el Priorat, es troba dins el terme d'Arbolí. El límit sud-oriental ressegueix els cingles d'Arbolí, esplèndid mirador sobre el Baix Camp. Des de la pista que va a Cornudella del Montsant hi ha una esplèndida vista de Siurana, a l'altra banda del seu mirador. La C-242 és la carretera més important que creua pel sud del municipi i, de sud-oest a nord-est, hi discorre la TV-7092. Al nucli s'hi arriba des de la TV-7012.

Arbolí és un poble ben avingut i actiu, amb 123 censats el 2023 i unes 70 persones que hi fan el seu dia a dia. Tot i que la població va patir una davallada a partir del 1900, els últims anys ha anat augmentant a compta-gotes però progressivament. Actualment, el gruix de la població és jove, d'entre els 30 i els 60 anys, i des de fa cinc anys hi ha hagut naixements consecutius, l'any 2023 hi viuen 6 famílies amb nadons i canalla.

Subscriure a